Back شما اینجا هستید: صفحه اصلی گزارش نگاهی به ازدواج های سیاسی در ایران

نگاهی به ازدواج های سیاسی در ایران

ازدواج‌هایی با رنگ و بوی سیاسی نه تنها در ایران بلکه  گویی سرنوشت گریزناپذیر همه کشورهای دنیا شده است و ایران نیز چه قبل و چه بعد ازانقلاب شاهد این چنین پیوندهایی بوده است. به ویژه بعد از پیروزی انقلاب که «ازدواج سیاسیون» تبدیل به حلقه وصل چپ و راست سیاسی کشور شد.

به گزارش "همدان نیوز"، جشن ازدواج علی عادلی فرزند محمد حسین عادلی ،دبیر کل اپک گازی با نسیم السادات خاتمی فرزند علی خاتمی در باشگاه دیپلماتیک وزارت امورخارجه و با حضور چهره های اصلاح طلب و همچنین برخی از اعضا کابینه دولت یازدهم برگزار شد.

در این مراسم سید محمد خاتمی ریس جمهور دوره های هفتم و هشتم، بیژن نامدار زنگنه ،وزیر نفت، محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مجیدانصاری معاون پارلمانی ریس جمهور، اکبر ترکان دبیر شورای عالی مناطق ازاد و ویژه اقتصادی، مرتضی بانک معاون ریس دفتر ریاست جمهوری، حسین فریدون دستیار ویژه ریس جمهور، صادق خرازی، کمال خرازی، علی خوشرو، صفدر حسینی، محمدرضا خاتمی، محمدرضا تابش نماینده اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی، موسوی لاری، مرتضی حاجی، اسحاق جهانگیری معاون ریس جمهور، غلامحسین کرباسچی، محمد علی نجفی، ملک مدنی، محمدرضا عارف و رضا داوری اردکانی حضورداشتند.

پسر مطهری با دختر ایازی

در یکی از  جدیدترین مورد این ازدواج‌ها، ازدواج پسر دکتر علی مطهری« نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی» و دختر سید محمد هادی ایازی « معاون محمد باقر قالیباف» بود تا بازهم مردم شاهد پیوندی از جنس سیاست باشند.

پدرها اصولگراهستند اما جنس دیدگاهشان با هم فرق می‌کند، پدر داماد، طرفدار سرسخت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و پدر عروس سنگ شهردار تهران را به سینه می‌زند. داماد که نام پدر بزرگ خود یعنی مرتضی را یدک می‌کشد، مهندس عمران است و برخلاف خانواده چندان سیاسی هم نیست و نام از او هم برخلاف بعضی فرزندان سیاسیون کمتر شنیده می‌شود. با نگاهی به گذشته و به بهانه این ازدواج می‌توانید، به موارد متعددی از ازدواج‌های سیاسی برسید، ازدواج‌هایی بین روحانیون، بین سیاسیون، بین راست‌ها، بین چپ‌ها و گاهی هم بین مخالفان سیاسی.

داماد محبوب و مطلوب

یکی از ازدواج‌های معروف که اتفاقا بازهم پای خانواده مطهری در میان است بین خانواده لاریجانی و مطهری اتفاق افتاده است.علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و فرزند آیت‌ الله میرزا هاشم آملی به خواستگاری خواهر علی مطهری یعنی دختر آیت‌الله شهید مرتضی مطهری می‌رود.

جنس این ازدواج گرچه آن زمان چندان سیاسی نمی نمود و رنگ و بویی مذهبی داشت و دو بیت روحانی را بهم نزدیک کرده بود اماچرخش روزگار باعث شد تا این ازدواج هم در ادامه چاشنی سیاست را به خود بگیرد. این روزها که داماد و برادر زن زیر سقف بلند بهارستان روزگار می گذرانند، گاهی داماد رودروی برادر زن می ایستد و او را نقد کند و گاهی هم برادر زن به مدیریت داماد نقد وارد می کند.

علی مطهری روز خواستگاری رئیس مجلس شورای اسلامی از خواهرش را این‌گونه روایت می‌کند: «به یاد دارم وقتی که آقای لاریجانی برای خواستگاری به منزل ما آمد، شهید مطهری که معمولا درباره موارد قبلی این‌طور اظهارنظر می‌کرد که «آدم عمیقی نیست»، پس از اولین جلسه ملاقات، شخصیت او را با آن که ۲۱ سال بیشتر نداشت، پسندید. رفتار بزرگوارانه او با همگان از جمله خانواده ما در این سی سال و اندی که از آن ایام می‌گذرد، گواهی است بر تشخیص درست آن شهید. آقای دکتر علی لاریجانی با اخلاق نیکویی که دارند همواره یک داماد محبوب و مطلوب برای خانواده ما بوده اند».

پیوند سه خانواده

رئیس‌جمهور پیشین ایران یعنی سیدمحمد خاتمی نیز راه دیگر روحانی‌زاده‌های شناخته‌شده قم و نجف را طی کرده است. فرزند آیت‌الله روح‌الله خاتمی با خواهرزاده امام موسی صدر یعنی زهره صادقی ازدواج کرده است. برادر وی یعنی محمدرضا خاتمی راه برادر را پیش گرفت و داماد خانواده امام (ره) شد و با زهرا اشراقی وصلت کرد. زهرا اشراقی دختر آیت‌الله شهاب‌الدین اشراقی داماد امام خمینی (ره) است. با این ازدواج‌ها میان بیت امام (ره)، خاتمی، صدر و اشراقی پیوند حاصل شد.

پیوند خانواده امام، صدر و خاتمی به صورت سنتی اتفاق افتاده است و فرزندان به توصیه خانواده به ویژه مادران راهی مراسم ازدواج شده‌اند.

هاشمی‌ها و لاهوتی‌ها

هاشمی و لاهوتی، دو نامی است که بعد از انقلاب با هم پیوند خود و آیت‌الله هاشمی شد پدر عروس‌ها و آیت‌الله لاهوتی، پدر دامادها. هاشمی رفسنجانی و حسن لاهوتی هر دو از مبارزان سیاسی با رژیم پهلوی بودند. همین سوابق و مناسبات سبب شد دو پسر آیت‌الله لاهوتی یعنی حمید و سعید با دو دختر آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به ترتیب فائزه و فاطمه هاشمی ازدواج کنند.

فائزه هاشمی ماجرای ازدواج خود و فاطمه هاشمی را اینگونه بیان می‌کند:« به دعوت آقای لاهوتی به شمال رفتیم، به ولایت ایشان… بعد از سفر، بابا به من و فاطی به صورت جداگانه گفت که حمید از من و سعید از فاطی خواستگاری کرده است. من و فاطی هم قبول کردیم. بعد از پیروزی انقلاب، ۱۳ اسفند، بود که آقای لاهوتی به همراه پسرانش برای شام به منزل ما آمدند. آقای لاهوتی پیله کرد که باید امشب عقد کنیم و‌‌‌ همان شب آقای لاهوتی وکیل ما دو خواهر شد و بابا هم وکیل آن دو تا شد و عقد انجام شد.»

پیوند خوردن خانواده‌های صدر و سیستانی با بیت امام (ره)

نوه‌های امام خمینی نیز دیگر روحانی‌زاده‌هایی هستند که با بیوت علما و مراجع وصلت کرده‌اند. سیدحسن خمینی شناخته‌شده‌ترین نوه امام با دختر آیت‌الله موسوی بجنوردی از اساتید حوزه علمیه ازدواج کرد. رابطه داماد و پدرزن با توجه به نزدیکی تفکرات و اندیشه‌های مذهبی و سیاسی به هم خیلی خوب است و همیشه این دو در کنار هم در مراسم‌ مختلف حضور دارند.

سیدیاسر و سیدعلی خمینی نیز به ترتیب با دختر سیدمحمد صدر و سیدمحمد شهرستانی ازدواج کرده‌اند. حاصل این ازدواج پیوند بیوت صدر و سیستانی با بیت امام خمینی (ره) است. رابطه این دو نوه امام خمینی (ره) نیز با پدرزن‌های خود بسیار خوب است.

پیوند مرید و مرادی

یکی از معروف ترین ازدواج‌های سیاسی ایران، ازدواج پسر محمود احمدی نژاد با دختر اسفندیار رحیم مشایی است. مرادی و مریدی که در فضای سیاسی ایران هیچ دستی نتوانست آنها را جدا کند. احمدی نژاد به خانه مشایی می‌رود و دختر را برای پسر خواستگاری می‌کند. خانواده عروس 14 سکه مهر دخترشان می‌کنند تا دختر مشایی بشود عروس خانواده احمدی نژاد.می‌گویند که مهمان‌های مراسم عقد این دو جوان 20 نفر مرد و 25 نفر زن بوده است

پیوند خانواده آقا محسن با خانواده امام

محسن رضایی نیز برای یکی از پسرهای خود به سراغ خانواده امام می‌رود. چه خانواده‌ای بهتر از خانواده امام برای وصلت و پیوند خانوادگی. علی رضایی با خانم هدی طباطبایی، نوه امام و فرزند لیلی بروجردی و عبدالحسین طباطبایی ازدواج کرد. عبدالحسین طباطبایی برادرزاده صادق طباطبایی سخنگوی دولت موقت و برادر همسر مرحوم احمدآقا خمینی است. علی رضایی یک فرزند پسر به نام محمدبنیامین دارد که در واقع محمدبنیامین، نوه محسن رضایی و نبیره دختری امام خمینی است.

عروسی با حفظ موضع

یکی چپ است و دیگری راست. یکی عملگراست و دیگری نظریه پرداز، یکی توکلی است و دیگری زیباکلام. پدر زن اصلاح طلب می‌گوید: . دختر بزرگ من سارا که بسیار حزب‌الهی و بسیجی است و دقیقاً در نقطه مقابل من قرار گرفته با پسر آقای دکتر احمد توکلی ازدواج کرده و در این ازدواج هم نه من و نه آقای توکلی هیچ نقشی نداشته‌ایم و بر اساس آشنایی‌شان در روزنامه همشهری با هم ازدواج کردند.

احمد توکلی نیز، ماجرا را اینگونه روایت می‌کند: «عروس من (دختر صادق زیبا کلام) با من هم خط است (خنده). ایشان و پسرم هر دو روزنامه نگار بودند که یکدیگر را پیدا کردند و تصمیم گرفتند با هم ازدواج کنند. ایشان به شدت به پدرشان احترام می گذارند و رابطه عاطفی بسیار خوبی با آقای زیبا کلام دارند. من همراه با آقای زیبا کلام چند سال در زندان بودم. در لحظه عقد هم به شوخی به ایشان گفتم آقای دکتر ما با حفظ موضع بله می گوییم.»

عروسی لابی گرها

دیگر ازدواج جالب سیاسی در ایران، ازدواج پسر محمد‌رضا باهنر با نوه علی‌اکبر محتشمی‌پور بود. اصولگرایان به «خواستگاری» اصلاح‌طلبان رفتند و اصلاح‌طلب‌ها «بله» را گفتند تا تالار مجلل صاحبقرانیه نیاوران بهانه‌ای شود برای چند ساعت دور هم نشستن و قطعاً گل گفتن و گل شنفتن که سنت حسنه آداب خاص خود را دارد حتی اگر دعوا جدی باشد. بدون شک این عروسی را می‌توان پیوند چپ و راست نامید. راست و چپی که هر دو از لابی‌ بازهای معروف سیاسی ایران هستند.

بعدا فهمیدن ازدواج سیاسی است

مظفر و کوچک زاده، باور کردنی نبود اما گویی باید در این دنیا همه چیز را باورد کرد. پسر مظفر به خواستگاری دختر کوچک زاده می‌رود. اصولگرای طرفدار قالیباف و لاریجانی می‌شود فامیل نماینده جنجالی مجلس و عضو سابق جبهه پایداری.

حسین مظفر وزیر آموزش و پرورش دولت خاتمی ماجرای خواستگاری را اینگونه بیان می‌کند:« : او یک سلیقه‌ای دارد و آقای کوچک زاده هم سلیقه خاص خودش را دارد. زمانی که ما داشتیم به خواستگاری می رفتیم نمی دانستیم خواستگاری چه کسی می رفتیم. داستان این آشنایی از اعتکاف مسجد دانشگاه اتفاق افتاد که خانم و دخترم این دخترخانم را می‌بینند و از آنجا جذب او می شوند. خانم ما هم تصمیم گرفت برای صحبت کردن پا پیش بگذارد. وقتی جلو رفتیم متوجه شدیم ایشان دختر آقای کوچک زاده است.»

دانشگاه

قبل از انقلاب یک ازدواج ساده بود و نمی‌شد آن را یک ازدواج سیاسی قلمداد کرد، اما هرچه از روزهای انقلاب گذشت این ازدواج رنگ و بوی سیاسی گرفت و باعث شد تا خانواده جاسبی با عباسپور پیوند بخورند. پیوندعباسپور اصول گرا و عضو حزب موتلفه با جاسبی مدیر تکنوکرات سال‌های گذشته دانشگاه آزاد. حاصل ازدواج 42 ساله این زوج، 5 فرزند، 3 پسر و 2 دختر است.

پیوند خاتمی‌ها با هاشمی‌ها

یکی از تازه ترین ازدواج‌های سیاسی ایران مربوط می‌شود به خانواده دو رئیس جمهور پیشین ایران، یعنی نوه خواهر هاشمی و خواهر زاده خاتمی. محمد علی ابطحی و موبایل معروفش میهمان این مراسم بودند. روحانی وبلاگ نویس، ماجرا را اینگونه روایت می‌کند:« مراسم خطبه عقد میان این دو نیز از سوی خود خاتمی و هاشمی خوانده و مراسم آن نیز در «دفتر امام» برگزار شد. به این ترتیب که هاشمی رفسنجانی وکیل عروس(نوه خواهر خود) و سیدمحمد خاتمی وکیل داماد(خواهر زاده خود) بودند. محمد صدوقی (فرزند مرحوم صدوقی امام جمعه سابق یزد) داماد بود و عروس هم نوه مرحوم حجت الاسلام هاشمیان(امام جمعه فقید رفسنجان) که شوهر خواهر اکبر هاشمی رفسنجانی است.

البته خالی از لطف نباشد که بدانید خاتمی و هاشمی پیش از این هم با هم فامیل شده بودند. چون چندین سال پیش هم خواهرزاده سیدمحمد خاتمی یعنی دخترمرحوم صدوقی و خواهر داماد جدید با خواهرزاده هاشمی رفسنجانی یعنی پسر مرحوم هاشمیان ازدواج کرده اند.

منبع: نامه

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه کردن