آماده‌سازی زیرساخت‌ها برای هدایت سیلاب‌های احتمالی پاییزی همدان به سمت تالاب‌های طبیعی

معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان از آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم برای هدایت روان‌آب‌ها و سیلاب‌های احتمالی پاییز به سمت تالاب‌های طبیعی استان خبر داد و گفت: با توجه به پیش‌بینی افزایش بارش‌های پاییزی و احتمال وقوع پدیده ال‌نینو، تمهیدات لازم برای آبگیری تالاب‌های آق‌گل، پیرسلمان و چم‌شور در حال اجراست.

به گزارش "همدان نیوز"، مهدی صفی‌خانی با اشاره به پیش‌بینی‌های هواشناسی برای پاییز امسال، اظهار کرد: با توجه به احتمال افزایش بارش‌های فصلی، اداره کل حفاظت محیط زیست استان مجموعه‌ای از اقدامات اجرایی و مدیریتی را با هدف بهره‌گیری از روان‌آب‌ها و هدایت سیلاب‌های احتمالی به سمت تالاب‌های طبیعی در دستور کار قرار داده است.

وی با بیان اینکه استان همدان به لحاظ شرایط توپوگرافی فاقد تالاب بزرگ و دائمی است، افزود: تالاب‌های آق‌گل، پیرسلمان و چم‌شور از تالاب‌های فصلی استان هستند که در صورت فراهم شدن شرایط بارندگی، ظرفیت آبگیری و احیا را دارند و تلاش شده زیرساخت‌های لازم برای ورود آب به این زیست‌بوم‌ها فراهم شود.

صفی‌خانی در ادامه با تشریح اقدامات انجام‌شده در تالاب آق‌گل گفت: یکی از مشکلات موجود، وجود دیواره‌هایی در اطراف تالاب بود که در گذشته به واسطه فعالیت‌های انسانی ایجاد شده و مانع ورود مناسب سیلاب‌های فصلی به تالاب می‌شد.

وی ادامه داد: برای مدیریت جریان آب، دریچه‌هایی در بخش‌های مختلف تالاب ایجاد شده که اکنون مرمت، کنترل و آماده‌سازی شده‌اند تا در صورت وقوع سیلاب، امکان هدایت آب به داخل تالاب فراهم باشد.

معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان خاطرنشان کرد: کنترل جریان آب صرفاً با هدف آبگیری تالاب انجام نمی‌شود، بلکه پس از ورود آب نیز خروجی‌ها مدیریت خواهد شد تا در صورت افزایش حجم روان‌آب، از وارد شدن خسارت احتمالی به مزارع کشاورزی اطراف جلوگیری شود.

وی با اشاره به پیگیری‌های انجام‌شده برای رفع تعارض‌های احتمالی اظهار کرد: مکاتبات لازم در این زمینه صورت گرفته و تلاش می‌شود لایروبی‌های ضروری نیز پیش از آغاز بارندگی‌ها انجام شود تا در صورت وقوع سیلاب، روان‌آب‌ها بتوانند از مسیر طبیعی خود به سمت تالاب هدایت شوند.

صفی‌خانی، دو هدف اصلی این اقدامات را مورد اشاره قرار داد و گفت: نخست، کاهش خطر و خسارت ناشی از سیلاب برای اراضی و مزارع پیرامون تالاب و دوم، استفاده از روان‌آب‌های حاصل از بارندگی برای آبگیری و احیای تالاب آق‌گل است.

وی با تأکید بر اهمیت آبگیری آق‌گل در حفظ زیست‌بوم منطقه افزود: در صورت تحقق بارندگی‌های پیش‌بینی‌شده در پاییز، آبگیری تالاب می‌تواند شرایط مناسبی برای حضور پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر در فصل مهاجرت فراهم کند.

پایش پرندگان مهاجر در صورت آبگیری تالاب‌ها

معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان همچنین از آمادگی تیم‌های نظارتی برای پایش وضعیت پرندگان خبر داد و گفت: در صورت آبگیری تالاب‌ها و افزایش حضور پرندگان مهاجر، وضعیت سلامت آنها با جدیت بیشتری مورد پایش قرار می‌گیرد.

صفی‌خانی افزود: تیم‌های نظارتی با هماهنگی اداره کل دامپزشکی استان آمادگی دارند در صورت مشاهده علائم احتمالی بیماری آنفلوآنزای فوق‌حاد پرندگان، اقدامات لازم را برای کنترل و مدیریت بیماری انجام دهند.

دریچه‌های تالاب پیرسلمان آماده کنترل جریان آب است

وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره وضعیت تالاب پیرسلمان، اظهار کرد: عملیات مدیریتی مربوط به دریچه‌های ورودی و خروجی این تالاب انجام شده و با توجه به احتمال افزایش بارش‌ها، وضعیت ایمنی و نحوه کنترل این سازه‌ها مورد بررسی و پایش قرار گرفته است.

صفی‌خانی درباره تالاب چم‌شور نیز گفت: مکاتبات لازم برای فراهم شدن شرایط ورود آب انجام شده و با همکاری شرکت آب منطقه‌ای، مسیرهای ورودی آب به این تالاب برای انجام لایروبی‌های ضروری و تسهیل جریان آب مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته است.

وی تأکید کرد: مجموعه اقدامات انجام‌شده با هدف استفاده حداکثری از ظرفیت بارش‌های فصلی، تقویت تالاب‌های طبیعی استان، کاهش خسارت‌های احتمالی ناشی از سیلاب و فراهم کردن زمینه بازگشت کارکردهای طبیعی این زیست‌بوم‌های ارزشمند انجام می‌شود.