Back شما اینجا هستید: صفحه اصلی گزارش همدان در راه المپیک

المپیکی‌ها زیر ذره‌بین همدان‌نیوز؛
همدان در راه المپیک

بازی‌های المپیک قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین رویداد ورزشی جهان است که هر 4 سال یک‌بار با شعار سریع‌تر، بالاتر و قوی‌تر برگزار می‌شود. کسب سهمیه و رسیدن به مدال این مسابقات بزرگ‌ترین و مهم‌ترین هدفی است که یک ورزشکار در طول فعالیت ورزشی خود دنبال و برای این مهم وقت و هزینه بسیاری صرف می‌کند.

به گزارش "همدان نیوز"، جدا از بعد ورزشی این مسابقات گستردگی کاروان اعزامی یک کشور و همچنین کسب مدال و حضور در جدول رده‌بندی مدالی این بازی‌ها در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیز قابل‌بررسی است؛ چندان‌که جدول مدالی بازی‌های المپیک در حال حاضر به شاخصی قابل‌اتکا برای سنجش توسعه کشورها تبدیل شده است.

برخی از کشورها مانند چین، روسیه، آمریکا و استرالیا که در جدول مدالی این مسابقات همواره جز 10 کشور برتر قرار دارند برای حضور موفق در بازی‌های المپیک با شناسایی و کشف افراد مستعد، آموزش آن‌ها را از همان دوران نونهالی در مدارسی ویژه آغاز می‌کنند. برخی دیگر از کشورها نیز که با اتکا به تک‌ستاره‌های خود در جدول رده‌بندی مدالی این مسابقات صاحب جایگاه می‌شوند در دوره‌ای چهارساله برای کسب مدال در المپیک برنامه‌ریزی می‌کنند.

برنامه‌ریزی میان‌مدت مسئولان ایران برای حضور در المپیک

ایران ازجمله کشورهایی است که مسئولان ورزش آن بر اساس برنامه بلندمدت برای حضور موفقیت‌آمیز در مسابقات المپیک عمل نمی‌کنند و با اتکا به برنامه‌ میان‌مدت 4 ساله (آن‌هم نه برنامه‌ای کامل و مدون) و سرمایه‌گذاری بر روی ستاره‌های مطرح و سرشناس رشته‌های کشتی، تکواندو و وزنه‌برداری برای کسب رتبه‌ای بهتر در جدول رده‌بندی این مسابقات تلاش می‌کند.

از نخستین حضور رسمی ایران در المپیک در بازی‌های 1900 پاریس تا 2012 لندن در طی 16 دوره (دو دوره بازی‌های المپیک 1980 مسکو و 1984 لس‌آنجلس که همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی بود توسط دولتمردان تحریم شد) ورزشکاران ایرانی موفق شدند در مجموع 60 مدال شامل 15 مدال طلا، 20 مدال نقره و 25 مدال برنز تصاحب کنند. پرافتخارترین ورزش ایران در بازی‌های المپیک کشتی با 38 مدال و پس‌ازآن وزنه‌برداری با 16 مدال و تکواندو با 5 مدال است. دوومیدانی نیز دیگر رشته‌ای است که ایران در آن صاحب یک مدال نقره شده است. در آخرین دوره بازی‌های المپیک در سال 2012 در پایتخت کشور انگلستان، ایران با 4 طلا، 5 مدال نقره و 3 مدال برنز و قرار گرفتن در رتبه هفدهم جدول مدالی مسابقات بهترین نتیجه تاریخ حضور خود را در المپیک کسب کرد.

تاریخچه ورزش همدان در المپیک

در جمع مدال‌آوران کاروان اعزامی ایران به مسابقات المپیک 2012 لندن نام صادق گودرزی نابغه کشتی ملایر از استان همدان به چشم می‌خورد. استان همدان در المپیک 2004 آتن نیز توسط مسعود مصطفی جوکار به یک مدال نقره دیگر دست یافته بود تا 3 و 3 دهم درصد از کل مدال‌های ایران را در ادوار المپیک به خود اختصاص دهد.

تاریخچه ورزش همدان در المپیک از حضور شش ورزشکار این استان در این بازی‌ها حکایت می‌کند. منیژه کاظمی نخستین ورزشکار المپیکی همدان بود که در المپیک ملبورن در رشته تیراندازی حضور داشت. پس از چند دوره پیاپی که ورزشکاران همدانی جایی در کاروان اعزامی ایران به بازی‌های المپیک نداشتند مسعود مصطفی جوکار با کسب سهمیه در المپیک 2004 آتن و با رفتن بر روی سکوی دومی مسابقات کشتی توانست اولین مدال المپیک را برای ورزش همدان به ارمغان بیاورد. 4 سال بعد میثم مصطفی جوکار برادر کوچک‌تر نایب‌قهرمان المپیک 2004 تنها ورزشکار همدانی حاضر در کاروان اعزامی ایران به بازی‌های المپیک 2008 پکن بود که از رسیدن به مدال این بازی‌ها بازماند.

اما در المپیک 2012 لندن استان همدان با اعزام سه ورزشکار پررنگ‌ترین حضور خود در ادوار المپیک را به ثبت رساند و صادق گودرزی با کسب مدال نقره مسابقات کشتی دومین مدال تاریخ ورزش همدان را در المپیک به دست آورد. مه‌لقا جام بزرگ دیگر ورزشکار همدانی حاضر در المپیک لندن در رشته تیراندازی با تفنگ ماده 50 متر سه وضعیت به مقام چهاردهم المپیک رسید و در ماده ده متر هم نتوانست عملکرد خوبی از خود به نمایش بگذارد و در رده چهل و سوم ایستاد. آرزو حکیمی نیز سومین ورزشکار همدانی حاضر در المپیک لندن بود. حکیمی با 17 سال سن در فهرست جوان‌ترین ورزشکاران المپیک لندن قرار گرفت و عنوان جوان‌ترین دختر المپیکی ایران را نیز به خود اختصاص داد. وی در مسابقات قایقرانی این دوره از بازی‌ها از راهیابی به مرحله نیمه‌نهایی کایاک یک نفره 200 متر و 500 متر بازماند.

18 مستعد المپیکی و تنها دو سهمیه برای استان همدان

یک سال مانده به آغاز المپیک 2016 ریو در برزیل مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان از شناسایی 18 ورزشکار مستعد همدانی در قالب 11 هیئت ورزشی برای کسب سهمیه المپیک و حمایت مادی و معنوی این اداره کل از این ورزشکاران خبر داد. رشته‌های کشتی، بوکس، دوچرخه‌سواری، قایقرانی، سه‌گانه، تیراندازی با تفنگ، والیبال و دوومیدانی ازجمله رشته‌هایی بودند که ورزشکاران همدانی شانس کسب سهمیه المپیک را داشتند. واریز ماهیانه مبلغی به‌عنوان کمک‌هزینه برای این ورزشکاران و همچنین پیگیری مستمر اردوها و مسابقات آن‌ها ازجمله اقدامات حمایتی اداره کل ورزش و جوانان استان همدان از ورزشکاران مستعد کسب سهمیه المپیک استان بود، اما با همه این اوصاف تنها دو ورزشکار از این جمع 18 نفره توانست در کاروان 63 نفره اعزامی ایران در المپیک ریو حضور داشته باشد تا نه‌تنها تعداد ورزشکاران همدانی حاضر در این دوره از بازی‌ها نسبت به دوره گذشته افزایشی نداشته باشد بلکه با کاهش نیز مواجه شود.

عدم‌حمایت مسئولان استان از آرمین تشکری و میثم مصطفی جوکار

16 ورزشکار مستعد شناسایی‌شده دیگر به دلایل مختلفی ازجمله عدم توفیق در مسابقات انتخابی، خط خوردن از اردوی تیم ملی و دلایل غیر فنی اعم از لابی‌های معمولی که در این مواقع توسط سیاسیون قدرتمند استان‌ها با روسای فدراسیون‌ها صورت می‌گیرد نتوانستند جایی در کاروان اعزامی ایران به المپیک ریو داشته باشند.

آرمین تشکری سرعتی زن همدانی تیم ملی والیبال ازجمله ورزشکاران استان بود که باوجود شایستگی فراوان نتوانست در تیم ملی والیبال ایران اعزامی به بازی‌های ریو جایی داشته باشد. وی که در مسابقات انتخابی ژاپن توانست به همراه سایر ملی پوشان سهمیه المپیک را برای اولین بار در تاریخ والیبال ایران کسب کند پس از حضور در لیگ جهانی از لیست 12 نفره تیم ملی والیبال برای حضور در المپیک ریو خط خورد تا علاوه بر کاسته شدن از تعداد ورزشکاران المپیکی استان شانس کسب عنوان اولین ورزشکار همدانی را که در رشته‌ای تیمی به المپیک راه یافته از دست بدهد. آرمین تشکری که از بی‌توجهی مسئولان ارشد استان به ورزشکاران مطرح همدانی همواره گلایه داشته و در گفت‌وگویی مفصل با اکباتان نیز به این موضوع پرداخت این‌بار هم هیچ‌گونه حمایتی از مسئولان استان ندید و درحالی‌که همزمان با سفر داورزنی رئیس فدراسیون والیبال برای شرکت در نشست سالانه هیئت والیبال استان به همدان زمزمه‌های خط خوردن این والیبالیست همدانی از تیم ملی به گوش می‌رسید مسئولان استان هیچ‌گونه حمایتی از ورزشکار خود نکردند و این فرصت مناسب را برای رایزنی با بالاترین مقام فدراسیون والیبال به‌راحتی از دست دادند.

یکی دیگر از ورزشکاران همدانی که به دلیل عدم‌حمایت مناسب از سوی مسئولان استان شانس حضور در المپیک را از دست داد میثم مصطفی جوکار بود. درحالی‌که علیرضا رحیمی، رقیب مصطفی جوکار برای رسیدن به دوبنده تیم ملی و کشتی‌گیر موردعلاقه سرمربی تیم ملی، عملکرد ضعیفی از خود در مسابقات مختلف برون‌مرزی نشان داد و صدای اعتراض همه کارشناسان ورزش اول کشور را بلند کرد مسئولان استان همدان از بالاترین مقام استان گرفته که سابقه ریاست چندساله در هیئت کشتی همدان را دارد تا نمایندگان استان همدان در مجلس، مدیرکل ورزش و جوانان و به‌ویژه رئیس هیئت کشتی استان هیچ‌گونه حمایتی از نابغه کشتی ملایر نکردند تا رحیمی با خیالی آسوده دوبنده تیم ملی را در المپیک ریو بر تن کند؛ و این در حالی است که به‌کرات ثابت شده در رشته کشتی لابی‌گری و نفوذ سیاسیون و نمایندگان مجلس نقش تعیین‌کننده‌ای در انتخاب نفرات تیم ملی دارد.

مه‌لقا جام بزرگ با دو حضور پی‌درپی در المپیک

از جمع 18 نفره ورزشکاران همدانی که مستعد حضور در المپیک ریو بودند تنها مه‌لقا جام بزرگ در رشته تیراندازی و حمیدرضا زورآوند در رشته دوومیدانی به این مهم دست یافتند. مه‌لقا جام بزرگ که با قرار گرفتن در رده پنجم مسابقات جهانی 2010 مونیخ به‌عنوان اولین ورزشکار ایرانی سهمیه المپیک 2012 لندن را به دست آورد با کسب نشان نقره مسابقات آسیایی هند هم توانست سهمیه المپیک 2016 ریو را در رشته تیراندازی به دست بیاورد تا نام خود را به‌عنوان اولین ورزشکار همدانی که در دو دوره المپیک حضور داشته در دفتر افتخارات ورزش همدان ثبت کند.

نایب‌قهرمان مسابقات آسیایی 2015 گوانجو در حالی این روزها تمرینات خود را برای حضور موفق در المپیک زیر نظر مربیان تیم ملی ازجمله سکینه خدابنده‌لو مربی همدانی پیگیری می‌کند که کمبود فشنگ و تجهیزات به‌روز مهم‌ترین دغدغه این روزهای تیراندازی ایران است. این بانوی پرافتخار ورزش همدان در گفت‌وگو با اکباتان از تلاش وافر برای کسب مدال و به اهتزاز درآوردن پرچم سه رنگ ایران در ریو می‌گوید و اظهار می‌کند: در این راه از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.

جام بزرگ که همواره با حجاب برتر در مسابقات داخلی و برون‌مرزی حاضر می‌شود از ورزشکاران بدون حاشیه استان است که تاکنون نیز واکنش تندی در مورد بی‌تفاوتی مسئولان استان نسبت به ورزشکاران همدانی از خود نشان نداده است.

حمیدرضا زورآوند پدیده دوومیدانی ایران

حمیدرضا زورآوند دیگر ورزشکار همدانی حاضر در المپیک 2016 ریو است که اولین سهمیه المپیک استان را در رشته دوومیدانی همزمان با آغاز سال 95 کسب کرد تا تعداد رشته‌های المپیکی ورزش همدان را به 4 رشته برساند. زورآوند با ثبت رکورد یک ساعت و 22 دقیقه و 52 ثانیه در مسابقه 20 کیلومتر پیاده‌روی قهرمانی آسیا در نومی ژاپن توانست دومین و آخرین سهمیه المپیک استان را در المپیک ریو کسب کند.

وی در گفت‌وگویی با همدان نیوز با بیان اینکه برای کسب سهمیه المپیک برنامه‌ریزی دقیقی کرده بودم و تمرینات سختی را زیر نظر مربی خوبم محمدمهدی محمدی پشت سر گذاشتم به برخی از مشکلات خود در راه حضور پرقدرت در المپیک اشاره می‌کند و می‌گوید: هیچ‌گاه هدفم از ورزش اهداف مادی نبوده است، اما یک ورزشکار برای موفقیت در عرصه‌های بین‌المللی باید از آرامش روحی برخوردار باشد که لازمه آن تأمین ازلحاظ مالی و داشتن شغل و درآمد مناسب است.

زورآوند خاطرنشان می‌کند: شرکتی که در آن مشغول به کار بودم تعطیل شده است و مدتی است که برای تأمین مخارج خانواده‌ام مسافرکشی می‌کنم.

پدیده دوومیدانی ایران در حال حاضر در کمپ تمرینی شهر کنگ مینگ چین که محل تمرین ملی پوشان پیاده‌روی و دوهای استقامت چین است حضور دارد و روزانه 2 تا 3 جلسه تمرین منظم زیر نظر مربی خود انجام می‌دهد. با توجه به رکوردهای این ورزشکار موفق همدانی، وی شانسی برای کسب مدال از مسابقات المپیک ریو نخواهد داشت و بهبود رکورد توقعی است که کارشناسان از حمید زورآوند در المپیک دارند.

حضور دو همدانی در کاروان اعزامی ایران به پاراالمپیک ریو

با خاموش شدن مشعل بازی‌های المپیک 2016 ریو بلافاصله مشعل بازی‌های پارالمپیک در این شهر روشن خواهد شد. در کاروان اعزامی ایران به مسابقات پارالمپیک ریو 2 ورزشکار همدانی حضور دارند. زهرا نجاتی عارف در رشته والیبال نشسته بانوان و حمید اسلامی در رشته دوومیدانی 2 ورزشکار همدانی حاضر در پاراالمپیک ریو هستند.

زهرا نجاتی سال‌ها عضو تیم ملی والیبال نشسته بانوان ایران بوده و از ارکان اصلی این تیم به شمار می‌آید. حمید اسلامی هم که در اسفندماه سال 94 با ثبت رکورد 16 دقیقه و 13 ثانیه و 33 صدم ثانیه در مسابقات قهرمانی آسیا و اقیانوسیه در امارات موفق به کسب سهمیه المپیک شده بود پس از تصمیم جدید فدراسیون نابینایان و کم‌بینایان برای حضور در تیم اعزامی به ریو در مسابقه انتخابی دیگری با عرفان حسینی دیگر دونده نابینای ایرانی در دهه دوم تیرماه سال جاری شرکت کرد و موفق شد با عبور از این رقیب، دومین سهمیه پارالمپیک استان همدان را تثبیت کند.

اسلامی نیز در گفت‌وگو با همدان نیوز از بی‌توجهی مسئولان ارشد استان نسبت به ورزشکاران نام‌آور همدان گلایه داشت و با بیان اینکه با کسب سهمیه المپیک، چندین مدال جهانی و آسیایی و همچنین با داشتن مدرک کارشناسی ارشد حقوق شغلی ندارد و بیکار است اظهار کرد: از آرامش کامل روحی و ذهنی برای پیگیری تمرینات خود برخوردار نیست؛ با این حال این قول را به اکباتان داد که با تمام وجود برای کسب مدال پارالمپیک تلاش کند.

گزارش: محمد حسامی

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه کردن